Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Η Τουρκία απειλεί με δημοψήφισμα

Στο παζάρι της Ε.Ε και της Τουρκίας πρόσφυγες, Κούρδοι και "ευρωελληνική" γη

Του Ξενοφώντα Ερμείδη

Όπλο πίεσης για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας βρήκε ο Ερντογάν το δημοψήφισμα κάνοντας κι αυτός πρόταση να αποφασίσουν οι Τούρκοι πολίτες αν θέλουν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε ή όχι. Μπορεί να ακούγεται γελοίο αλλά όταν βάζει το δημοψήφισμα παράλληλα με το σπάσιμο της Συμφωνίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, τα πράγματα γίνονται σοβαρά διότι δεν μιλάμε για τουρισμό και εμπόριο αλλά για ανθρώπινες ζωές που φυλακίζονται με το ζόρι στην Τουρκία με απόφαση της Ε.Ε.

Ο Ερντογάν ως ακραίος ισλαμιστής χτυπά την Ευρώπη στο αδύναμο σημείο της που είναι η ισλαμοφοβία κατηγορώντας την κυρίως χριστιανική Ε.Ε ότι δεν θέλει την Τουρκία ως μέλος επειδή είναι μια χώρα κυρίως μουσουλμανική. Στις 30 Ιουνίου ανοίγει το νέο κεφαλαίο διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε και με το Brexit πολύ φρέσκο.
Με τους ακροδεξιούς Ευρωπαίους να έχουν σηκώσει κεφάλι σε ο,τιδήποτε είναι μη χριστιανικό και μη λευκής "ράτσας" και με κλειστά σύνορα προς τον βορά της Ευρώπης η διπλωματία που παίζει η Ε.Ε. και ο εταίρος της Ερντογάν είναι άκρως επικίνδυνη αφού για πιόνια στα οικονομικά και γεωπολιτικά τους παιχνίδια έχουν κυνηγημένους ανθρώπους. Έχουν και την Ελλάδα η οποία εκτός από αποθήκη ψυχών με εντολές της Ε.Ε είναι και ευρωπαϊκό σύνορο, μια χώρα υπό κατοχή με περιοχές που η Τουρκία της έβλεπε και βλέπει πάντα "γκρίζες". 

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε: "Θα μεταβούμε στις Βρυξέλλες για το άνοιγμα αυτού του κεφαλαίου και θα συζητήσουμε επίσης το αδιέξοδο όσον αφορά το θέμα της εξαίρεσης (των Τούρκων πολιτών) από το καθεστώς της βίζας στον χώρο Σένγκεν. Θέλουμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες για την εξαίρεση της βίζας αλλά η Ε.Ε πρέπει από την πλευρά της να τηρήσει τις υποσχέσεις της". 

Εκτός όμως από το προσφυγικό ο Ερντογάν απαιτεί από την Ε.Ε να μην τον επιπλήττει όσον αφορά τις σφαγές που κάνει εναντίον των Κούρδων αλλά και τις φυλακίσεις Τούρκων πολιτών που διαφωνούν με την στάση Ερντογάν στο κουρδικό. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε: "Υπό τις παρούσες συνθήκες η Τουρκία που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αναζωπύρωση της κουρδικής σύγκρουσης, δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της την αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, η οποία εκτιμάται πως είναι πολύ ευρεία, όπως απαιτούν οι Ευρωπαίοι".

Την ώρα που οι φιλελεύθεροι πολιτικοί αρχηγοί κρατών της Ε.Ε μετά το Brexit συζητούν ανοιχτά για πιο κλειστή Ε.Ε και για μη είσοδο άλλων κρατών σε αυτή πέρα από τα 27, ο Ερντογάν γνωρίζει ότι δεν πρόκειται η Τουρκία να γίνει ποτέ μέλος της Ε.Ε αλλά χρησιμοποιώντας τα εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών που έχει εγκλωβίσει αντί ευρωπαϊκών κονδυλίων ως βοήθημα,  δεν αποκλείεται να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως αίτημά του ακόμη και ευρωπαϊκή γη η οποία τυχαίνει να είναι ελληνική.

Ανάρτηση από: http://www.stontoixo.com