Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Φόροι και δυστυχία...

Του Μιχάλη Χαιρετάκη

Διαβάζω σε πολλούς τοίχους φίλων μου στο facebook την απόγνωσή τους παίρνοντας στα χέρια τους, τα εκκαθαριστικά των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σε μια χώρα που ουσιαστικά πια δεν παράγει τίποτα μόνο η αύξηση των φόρων έχει απομείνει για να μαζεύει χρήματα το χρεωκοπημένο κράτος. Η απόλυτη παράνοια είναι ότι σε λογαριασμούς πρώτης ανάγκης όπως είναι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, μπαίνουν υποχρεωτικά χίλιοι δύο άσχετοι φόροι και εισφορές για να γιγαντώνουν το τελικό ποσό.

Η μισή Ελλάδα ζει πια με το φώς των κεριών ή ζεσταίνεται με μαγκάλια και τζάκια το χειμώνα, άλλοι πάλι, είτε από απόγνωση είτε βρίσκοντας την ευκαιρία να κλέψουν συνδέουν παράνομα ξανά κομμένα καλώδια ρεύματος.

Και το κράτος; Πού είναι το κράτος; Αυτό αυξάνει συνεχώς τις τιμές βάζοντας σε αυτούς που πληρώνουν εισφορές αλληλεγγύης (αλήθεια γιατί δεν μπήκε ποτέ εισφορά αλληλεγγύης έστω 20% ή ακόμα 10 % στις βουλευτικές αποζημιώσεις;) και ουσιαστικά μοιράζοντας τη χασούρα από αυτούς που δεν πληρώνουν στους υπόλοιπους. Ωραία λογική.

Δείτε πόσο απίστευτα φορομπηχτική και παπατζήδικη είναι η λογική των κάθε είδους φόρων στην Ελλάδα του 2017 με τη βοήθεια της στατιστικής και της λογικής του μισού κοτόπουλου με ένα απλό παράδειγμα.

Ας υποθέσουμε ότι το κράτος έχει βάλει φόρους σε 4 ανθρώπους ύψους 1000 ευρώ στον καθένα. Ο καθένας οφείλει λοιπόν από 1000 ευρώ. Ο πρώτος πληρώνει κανονικά. Ο δεύτερος με δόσεις πάλι εξοφλεί το ποσό, ο τρίτος δεν έχει καθόλου ούτε και ο τέταρτος, όμως ο τελευταίος έχει ένα μικρό δυαράκι.

Το κράτος μαζεύει τις 2000 από τις 4000 και καταλογίζει χρέος 1000 ευρώ στον τρίτο και τον τέταρτο. Όμως τα 2000 εξακολουθούν να λείπουν από τον προϋπολογισμό και για το σκοπό αυτό αυξάνει τους φόρους. Βαφτίζει ένα κομμάτι της αύξησης αυτής «εισφορά αλληλεγγύης» και προσπαθεί να πάρει και συνήθως τα καταφέρνει το μεγαλύτερο ποσό που χρωστάνε οι 2 που δεν έχουν να πληρώσουν από τους δύο πρώτους.

Όμως η απάτη και το παπατζηλίκι δεν είναι εκεί. Είναι ότι και στους άλλους δύο δεν διαγράφεται το χρέος. Ο τρίτος γίνεται σκλάβος του χρέους για όλη του τη ζωή και οποιοσδήποτε μισθός, σύνταξη ή όποια χρήματα πάρει ποτέ κατάσχονται για την αποπληρωμή του χρέους του, ενώ ο τέταρτος θα χάσει κάποια στιγμή πολύ σύντομα το δυαράκι του που θα βγει στο σφυρί για χρέος μερικών χιλιάδων ευρώ.

Και το κράτος; Θα μαζέψει ΟΛΟΥΣ τους φόρους που έβαλε, και τα 4000 ευρώ από τους δύο πρώτους, θα κλαφτεί που δεν πήρε και τους φόρους από τα φαντάσματα που εξακολουθεί να βάζει ως άλλοθι κάθε χρόνο ως μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου και θα έχει και τους άλλους δύο όμηρους του χρέους.

Δεν ισχύει η  πτώχευση για κανέναν από τους πραγματικά πτωχούς κατοίκους. Πτώχευση ισχύει μόνο για τα λαμόγια με τις ΑΕ που αφού πήραν τα θαλασσοδάνεια με συνενόχους τις κυβερνήσεις και τους τραπεζίτες, κυκλοφορούν «πτωχοί» με τις τζιπάρες τους, τα πολυτελή αυτοκίνητα και μένουν στις μεζονέτες τους στα βόρεια προάστια. Αυτούς δεν τους αγγίζει καμιά κρίση.

Πλήρωνε λοιπόν κορόιδο καταναλωτή εισφορά αλληλεγγύης για τις πτωχευμένες ΑΕ που φέσωσαν τη ΔΕΗ και κουρεύει τα χρέη τους.

Και δε φτάνει μόνο αυτό. Εταιρείες όπως τα ΕΛΤΑ που βρίσκονται στα πρόθυρα πτώχευσης ανοίγουν νέες δραστηριότητες πουλώντας ρεύμα που δεν παράγουν και που αγοράζουν κυρίως από τη ΔΕΗ σε τιμές χαμηλότερες απ’ αυτές της ΔΕΗ, κλέβοντας τους καλούς πελάτες.

Σε λίγο καιρό έρχεται και η σειρά των υπόλοιπων ΔΕΚΟ. Η μια μετά την άλλη θα ιδιωτικοποιούνται για ένα κομμάτι ψωμί , τα τιμολόγιά τους θα αυξάνονται εντελώς ανεξέλεγκτα (το δείχνει η ιστορία σε όλες τις χώρες που έγινε αυτό) και επιπλέον θα συνεχίζεται η άγρια φορολογία.

Κι αν ρωτήσει κάποια μέρα η δασκάλα στο σχολείο το παιδί σας τι παράγει η Ελλάδα, τότε αυτό σίγουρα θα πει: «φόρους κυρία και δυστυχία…».


Ανάρτηση από: http://www.freepen.gr