Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Πύρρειος νίκη για τους Συντηρητικούς - Χάνουν την αυτοδυναμία

Οι Συντηρητικοί δεν πρόκειται να έχουν απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, εκτιμά το Reuters βάσει των μέχρι τώρα ανακοινωμένων αποτελεσμάτων.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις 633 από τις 650 έδρες του βρετανικού κοινοβουλίου, το κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχει συγκεντρώσει 308 έδρες και άρα δεν μπορεί να φτάσει τις 326 που απαιτούνται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Μέι: Θα διασφαλίσουμε τη σταθερότητα

Τη δέσμευση ότι θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στη Βρετανία ανέλαβε η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι.
«Αυτήν την στιγμή, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτή η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα», δήλωσε μετά τη ανακοίνωση της νίκης της στην εκλογική της περιφέρεια.
«Εάν, όπως τα στοιχεία δείχνουν, και αν ευτό είναι σωστό ότι το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες και πιθανόν τις περισσότερες ψήφους, τότε έχουμε το καθήκον να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αυτήν την περίοδο της σταθερότητας και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», τόνισε η πρωθυπουργός της Βρετανία
Παραίτηση της Μέι ζητά ο Κόρμπιν
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί μετά την επίδοση του Συντηρητικού Κόμματος στις βρετανικές εκλογές.
«Είμαι υπερήφανος για το αποψινό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι ψηφίζουν για την ελπίδα και γυρίζουν την πλάτη στην λιτότητα», δήλωσε ο Κόρμπιν.
Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές μεγάλου αριθμού ανθρώπων που δεν είχαν ψηφίσει μέχρι σήμερα δείχνει αποφασιστικότητα για κάτι διαφορετικό, πρόσθεσε.

Το exit poll

Το Συντηρητικό Κόμμα της απερχόμενης πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι κερδίζει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ωστόσο κινδυνεύει να χάσει την αυτοδυναμία του στη Βουλή των Κοινοτήτων. Αυτό προέκυπτε από το το κοινό exit poll των BBC, ITV και Sky News.
Οι κεντροδεξιοί Συντηρητικοί εμφανίζονταν να λαμβάνουν 314 έδρες, 17 λιγότερες από όσες διέθεταν, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 326 εκ των 650 για να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα φερόταν να να λαμβάνει 266 έδρες, ενισχύοντας τις δυνάμεις του κατά 34 έδρες, οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 14, ενισχυόμενοι κατά 5 έδρες, ενώ το κεντροαριστερό - εθνικιστικό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα κέρδιζε 34 έδρες, χάνοντας 22 σε σχέση με τις εκλογές του 2015.
Η βρετανική λίρα σημείωσε «βουτιά» μετά την ανακοίνωση του exit poll.
Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται το μεσημέρι της Παρασκευής.

Χάνει το στοίχημα η Μέι;

Περί τα 45,8 εκατομμύρια πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν για να εκλέξουν τους 650 εκπροσώπους τους στο κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου.
Η Τερέζα Μέι είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές, με τη σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου, ώστε να ενισχύσει την πλειοψηφία των Συντηρητικών εν όψει των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.
Εάν ωστόσο το exit poll επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα, η απερχόμενη πολιτικός μοιάζει να χάνει το πολιτικό της στοίχημα.
Οι Συντηρητικοί εμφανίζονται να χρειάζονται τη στήριξη άλλων 12 βουλευτών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Το οικολογικό Πράσινο Κόμμα αναμένεται να διατηρήσει τη μία και μοναδική έδρα του, ενώ το κεντροαριστερό, ουαλικό εθνικιστικό Plaid Cymru (Το Κόμμα της Ουαλίας) φαίνεται να διατηρεί τους τρεις βουλευτές του.

Αλλαγή συσχετισμών;

Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας της συντηρητικής κυβέρνησης Μάικλ Φάλον επιχείρησε να υποβαθμίσει τα αποτελέσματα του exit poll, συνιστώντας αναμονή για τα αποτελέσματα της καταμέτρησης.
Ο Τζον ΜακΝτόνελ, ανώτερο στέλεχος του Εργατικού Κόμματος, συμφώνησε με τον κ. Φάλον, ωστόσο σημείωσε ότι, εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, «η φύση της πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλάζει».
Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, οι Συντηρητικοί έχουν ελπίδες να κερδίσουν την αυτοδυναμία, καθώς από τις πρώτες περιφέρειες όπου έχει διεξαχθεί καταμέτρηση, φαίνεται να ενισχύουν τα ποσοστά τους.
Σκληρό χτύπημα τόσο στην παρουσία τους στο βρετανικό κοινοβούλιο, όσο και στις ελπίδες τους για ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας φαίνεται να δέχονται οι Σκωτσέζοι εθνικιστές του SNP.

Όζμπορν: Η Μέι θα αντιμετωπίσει συζήτηση για τη στρατηγική της

Η Τερέζα Μέι θα αντιμετωπίσει τεράστια συζήτηση σχετικά με την προεκλογική της εκστρατεία και σχετικά με θέματα περί του προσανατολισμού του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε απόψε ο τέως υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζορτζ Οσμπορν στο τηλεοτπικό δίκτυο ITV.
Δηλώνοντας ότι η κ. Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός εάν κατορθώσει να εξασφαλίσει πλειοψηφία, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Κάμερον, πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι θα υπάρξει τεράστια συζήτηση για την προκήρυξη των εκλογών αυτών, για το μανιφέστο, για το στιλ της προεκλογικής εκστρατείας.
«Και στη συνέχεια όλου αυτού, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να κάνουν ερωτήσεις για το μέλλον και τον προσανατολισμό του Συντηρητικού Κόμματος».

Ανάρτηση από: http://www.koutipandoras.gr