Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Ολόκληρο το βιβλίο, σε μορφή κειμένου, του Λούντο Μάρτενς: «Μια άλλη ματιά στον Στάλιν».

Του Γ.Γ.

ο είχαμε υποσχεθεί και το πραγματοποιήσαμε. Αν και ήταν πολύ χρονοβόρο και κουραστικό, παραθέτουμε σε μορφή κειμένου και με δικές μας υπογραμμίσεις ολόκληρο το έργο του Βέλγου κομμουνιστή Λούντο Μάρτενς «Μια άλλη ματιά στον Στάλιν».

Σ’ αυτό το βιβλίο –έκδοση της Σύγχρονης Εποχής και μετάφραση του Στάθη Σφακιανάκη- παραθέτονται αναμφισβήτητα στοιχεία που κάνουν θρύψαλα την προπαγάνδα ενάντια στο θεωρητικό και πρακτικό έργο του Ι.Β. Στάλιν που οργιάζει πάλι αυτές τις μέρες.

Ο συγγραφέας του βιβλίου υπερασπίζεται τον Στάλιν σαν έναν από τους πρωτοπόρους της Οχτωβριανής Επανάστασης, σαν άξιο διάδοχο του Λένιν στην "οικοδόμηση" της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.
Παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για την αλματώδη οικονομική ανάπτυξη και εκβιομηχάνιση της ΕΣΣΔ επί ηγεσία του Στάλιν, την ουσιαστική συμβολή του στην συντριβή του ναζισμού, τον εσωτερικό πόλεμο που δέχτηκε από αντεπαναστατικά στοιχεία.

Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο πρόλογος που κάνει στο βιβλίο ο μακαρίτης κομμουνιστής διανοούμενος Θανάσης Παπαρήγας. «Το βιβλίο του Λ. Μάρτενς ανοίγει ένα πολύτιμο δρόμο στην έρευνα μιας εποχής που έχει άγρια κακοποιηθεί» μας γράφει τονίζοντας ότι στο βιβλίο υπάρχουν «μια σειρά ιστορικά στοιχεία, εντελώς αναμφισβήτητα», διατυπώνοντας παράλληλα την απορία του «πώς μπορούσαν αυτά τα στοιχεία τα τόσο σοβαρά και τα τόσο προφανή να μένουν κρυφά ως τώρα;». 

Παράλληλα ο Θ. Παπαρήγας διατυπώνει και κάποιες ενστάσεις –που σίγουρα κατά την άποψη μας έχουν βάση- για τα αναγραφόμενα σ’ αυτή την μελέτη. «Σε πολλά σημεία του, -σ.σ. το βιβλίο- δίνει την εντύπωση ότι όλα εξαρτιόνταν από την τύχη και τις ενέργειες ενός μόνο ανθρώπου, και συγκεκριμένα του I. Β. Στάλιν. Ο τελευταίος δε φαίνεται σαν εκπρόσωπος μιας πολιτικοϊστορικής δύναμης - εκείνων που τάσσονται υπέρ της αντίστασης σε όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια και με κάθε θυσία- αλλά μάλλον σαν ένα είδος υπεράνθρωπου. Η τελική του τύχη δεν αντιμετωπίζεται σαν τοαποτέλεσμα (και το «σύμπτωμα») της επικράτησης των αντίστοιχων δυνάμεων στην κλίμακα της κοινωνίας, αλλά σαν μια απλή συνωμοσία μερικών ατομικών μελών μιας απλής κομματικής ηγεσίας», εκτιμάει μεταξύ άλλων το πρώην στέλεχος του ΚΚΕ.

Διαβάστε το

Λ. Μάρτενς: Μια άλλη ματιά στον Στάλιν


Ανάρτηση από: http://tsak-giorgis.blogspot.gr